Τελευταία Νέα

25/10

Στην παράταση αεροπορικών οδηγιών (Notams) έως την Παρασκευή 6 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19. 

Ειδικότερα:

Ανακοινώνεται παράταση έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2020, των αεροπορικών οδηγιών που αφορούν περιορισμούς επιβατικών πτήσεων, από και προς τα αεροδρόμια Κοζάνης «Φίλιππος» και Καστοριάς «Αριστοτέλης».
 Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ της Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία, έως τις 8/11/2020 τα μεσάνυχτα.
Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 8/11/20, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα, από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Επίσης, παρατείνεται έως την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, (συνολικά 11 χώρες), θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 8/11/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη ευρωπαίων πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία που παρατείνεται, στην λίστα των εξαιρέσεων προστέθηκε η Σιγκαπούρη και έκτος από την λίστα των εξαιρέσεων για πτήσεις που δεχόμαστε, τέθηκαν ο Καναδάς, η Γεωργία και η Τυνησία.
 Όσον αφορά την αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ παρατείνεται επίσης έως τις 8 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα, θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19, ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας. 
Παράταση έως τις 8 Νοεμβρίου 2020 ανακοινώνεται και για την αεροπορική οδηγία για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα, θα επανυποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19. 
Τέλος, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει και για την παράταση έως τις 8/11/2020 της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.
Για τις αεροπορικές οδηγίες, ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notam. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

9/10

Μετά τις τελευταίες ενημερώσεις, παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό το Ντουμπάϊ, χρειάζονται αρνητικό τεστ PCR για διέλευση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Το τεστ πρέπει να γίνει 96 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

9/10

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με διάταγμα του Ιταλού Υπουργού Υγείας, παύουν να ισχύουν από τις 08/10/2020 τα προληπτικά μέτρα εισόδου στην Ιταλία από την Ελλάδα που είχαν ληφθεί στις 13/08/2020.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ιταλία μετά από παραμονή ή διέλευση από την Ελλάδα, δεν οφείλουν πλέον να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ανίχνευσης COVID-19 ή εναλλακτικά να υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ιταλία.

9/10

Σχετικά με τις μάσκες προσώπου σε πτήσεις από και προς την Ιταλία

Σύμφωνα με απαίτηση των ιταλικών αρχών, στις πτήσεις από και προς την Ιταλία επιτρέπονται μόνο οι χειρουργικές μάσκες ή μάσκες τύπου FFP2/FFP3 (χωρίς βαλβίδα). Αντίθετα δεν επιτρέπονται οι υφασμάτινες μάσκες.

21/9
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο Ρώσων πολιτών στη χώρα μας…
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανανέωσε την αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά σε περιορισμούς στην είσοδο Ρώσων πολιτών στη χώρα μας. Η νέα οδηγία ισχύει έως και την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.
Συνοπτικά η οδηγία προβλέπει πως οι Ρώσοι πολίτες που φτάνουν στη χώρα μας με αεροπορική σύνδεση από τη Ρωσία θα πρέπει να μην ξεπερνούν τους 500 την εβδομάδα και να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ 72 ωρών για Covid 19.
Επίσης οι πτήσεις από τη Ρωσία θα πρέπει να φτάνουν μόνο στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.
Από την notam εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

7/9

Η Βρετανία βάζει σ «καραντίνα» επτά ελληνικά νησιά…

Αν και η Βρετανική κυβέρνηση την προηγούμενη Πέμπτη δεν είχε βάλει την Ελλάδα στη λίστα με τις επικίνδυνες χώρες, όσον αφορά στον κορωνοϊό, τελικό επανήλθε σήμερα και βάζει σε καραντίνα επτά ελληνικά νησιά.
Έτσι από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όσοι φτάνουν στην Αγγλία από τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο, θα πρέπει μα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Οι αρμόδιες βρετανικές υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτά τα νησιά, ενώ το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική σύσταση για Ελλάδα συστήνοντας πλέον αποφυγή όλων πλην των αναγκαίων ταξιδιών σε αυτά τα επτά νησιά.
Θυμίζουμε πως η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας υποχρεώνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων όποιον ταξιδεύει στη χώρα από οποιοσδήποτε περιοχή της Ελλάδας, ενώ η τοπική κυβέρνηση τη Ουαλίας έχει ανακοινώσει το ίδιο για αφίξεις από Ζάκυνθο, Κρήτη, Λέσβο, Πάρο, Αντίπαρο και Μύκονο.

2/9

Σκωτία και Ουαλία βάζουν σε «καραντίνα» την Ελλάδα…

Αν και η Βρετανία δεν έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην λίστα των χωρών από τις οποίες όποιος επιστρέφει θα πρέπει να μπαίνει σε 14ημερη καραντίνα (στη λίστα βρίσκονται ήδη μεταξύ άλλων η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Γαλλία) τελικά η χώρα μας δεν απέφυγε τους περιορισμούς. Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας αποφάσισε πως από την Πέμπτη όποιος επιστρέφει από την Ελλάδα θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών από την προσεχή Πέμπτη.
Επίσης η κυβέρνηση της Ουαλίας ζητά από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Ζάκυνθο να τίθενται σε απομόνωση δύο εβδομάδων μετά τα περιστατικά σε πτήση της TUI που έφτασε από το νησί του Ιουνίου.
Τέλος η TUI ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλα τα πακέτα διακοπών προς το Λαγανά της Ζακύνθου από την Πέμπτη.
Θυμίζουμε πως η επιβολή καραντίνας κατά την επιστροφή, επί της ουσίας σημαίνει πως ο προορισμός κλείνει καθώς κανείς δεν θα ταξιδέψει όταν μετά τις διακοπές θα τον περιμένει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

2/9

Η Κίνα επιτρέπει πτήσεις από οκτώ χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα!

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που τα αεροπορικά ταξίδια στο εσωτερικό της πλησιάζουν σε όγκο στα προ του κορωνοϊού επίπεδα. Η κίνηση των τελευταίων εβδομάδων φτιάνει στο 86% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο και δίνει κουράγιο σε όλη την αεροπορική βιομηχανία του πλανήτη που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Ωστόσο αυτό αφορά στα εσωτερικά δρομολόγια.
Σταδιακά η Κίνα ανοίγετε αεροπορικώς και σε άλλες χώρες. Η ρυθμιστική αρχή της πολιτικής αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την επανάληψη των απ’ ευθείας πτήσεων στο Πεκίνο από οκτώ χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Δανία, η Σουηδία και ο Καναδάς.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον από τις αεροπορικές να δρομολογήσουν πτήσεις ωστόσο η άδεια έχει δοθεί.
Ωστόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει και πάλι περιορισμούς, αν περισσότεροι από τρεις επιβάτες διαγνωσθούν θετικοί στον κορονοϊό μετά την άφιξή τους, και ότι τα μέτρα προφύλαξης στις πτήσεις αυτές θα ελέγχονται αυστηρά.

11/8

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας στις 4 Αυγούστου σχετικά με τους περιορισμούς εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που εκδόθηκε από τις Κυπριακές Αρχές, όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από Ελληνικά αεροδρόμια θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, ενώ οι επιβάτες που έχουν ανταπόκριση μέσω Ελληνικών αεροδρομίων προς την Κύπρο και προέρχονται από χώρες της κατηγορίας A της λίστας των χωρών που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν χρειάζεται να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους, καθώς επίσης οι μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν την μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια της Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες. 

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Κύπρο είναι απαραίτητο να έχουν υποβάλλει την αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.