Τελευταία Νέα

26/1

Οι εταιρείες του Lufthansa Group καθιερώνουν νέο τύπο μάσκας

Οι εταιρείες του Lufthansa Group καθιερώνουν νέο τύπο μάσκας προστασίας προσώπου σε επιλεγμένες πτήσεις. Το νέο μέτρο ισχύει για επιβάτες και πληρώματα κατά το στάδιο της επιβίβασης, της πτήσης και της αποβίβασης από το αεροσκάφος:

• Από τις 25 Ιανουαρίου 2021 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP2 σε όλες τις πτήσεις της Austrian Airlines από και προς την Αυστρία. Στο εξής απαγορεύονται τόσο οι κοινές (υφασμάτινες) όσο και οι χειρουργικές μάσκες. Επιβάτες μεταξύ 6 και 14 ετών καθώς και οι έγκυοι θα μπορούν να ταξιδεύουν με κανονικό κάλυμμα στόματος και μύτης.

• Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας προστασίας (χειρουργική μάσκα ή μάσκα τύπου FFP2 ή μάσκα τύπου ΚΝ95/Ν95) σε όλες τις πτήσεις των εταιρειών του Lufthansa Group από και προς τη Γερμανία. Η χρήση κοινών (υφασμάτινων) μασκών στο εξής θα απαγορεύεται.

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη σας ότι

• Προσωπίδες (ασπίδες προσώπου), μάσκες FFP2 με βαλβίδα καθώς και κασκόλ ή φουλάρια δεν θα επιτρέπονται στο αεροσκάφος

• Όσον αφορά τις πτήσεις μακρινών αποστάσεων συνιστούμε στους επιβάτες να έχουν μαζί τους περισσότερες μάσκες, έτσι ώστε εν ανάγκη να τις αντικαθιστούν (όταν αυτές υγρανθούν)

• Παιδιά κάτω των έξι ετών απαλλάσσονται από την υποχρέωση μάσκας προσώπου (Προσοχή: αναλόγως με τις απαιτήσεις της εκάστοτε χώρας ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί)

• Εξαίρεση από την υποχρεωτική χρήσης μάσκας προβλέπεται μόνο με ιατρικό πιστοποιητικό* σε συνδυασμό με αρνητικό διαγνωστικό τεστ PCR. Το αποτέλεσμα του PCR τεστ θα πρέπει να έχει εκδοθεί τις τελευταίες 48 ώρες πριν από την αναχώρηση της εξερχόμενης ή εισερχόμενης πτήσης.

Σημαντικό: Δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της εκάστοτε χώρας όσον αφορά τη χρήση μάσκας μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, παρακαλούνται όλοι οι επιβάτες να ελέγχουν τους ισχύοντες κανονισμούς πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους.

Οι επιβάτες των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας (στοιχείο SSR CTC) είναι αποθηκευμένα στο PNR τους θα ενημερωθούν για τους νέους κανονισμούς μάσκας με SMS (μήνυμα κειμένου) ή με ιμέιλ στο πλαίσιο της επικοινωνίας που αφορά την πτήση τους.

Γενικά, οι πιθανότητες μόλυνσης με Covid-19 κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ελάχιστες. Τα αεροσκάφη του Lufthansa Group είναι εξοπλισμένα με υψηλής αποτελεσματικότητας φίλτρα αέρα που εξασφαλίζουν ποιότητα αέρα παρόμοια με αυτή μιας χειρουργικής αίθουσας. Επιπλέον, ο αέρας κυκλοφορεί κάθετα αντί να διαχέεται σε ολόκληρη την καμπίνα.

15/1

Επικαιροποίηση κανονισμών για επιβάτες που φθάνουν στην Γερμανία από επικίνδυνες περιοχές

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι κανονισμοί εισόδου σε διάφορους χώρες ενδέχεται να αλλάζουν τελευταία στιγμή. Στις 14 Ιανουαρίου 2021 επικαιροποιήθηκαν οι κανονισμοί για επιβάτες που φθάνουν στη Γερμανία από επικίνδυνες περιοχές.

Οι επιβάτες που φθάνουν στη Γερμανία από περιοχή που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη καλούνται κατά την είσοδό τους να υποβάλουν πιστοποιητικό αρνητικού διαγνωστικού τεστ Covid-19. Παιδιά κάτω των 6 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ ή την υποβολή σχετικού αποδεικτικού.

Από τις 14 Ιανουαρίου 2021 οι επικίνδυνες περιοχές κατατάσσονται σε τρεις ζώνες κινδύνου με διαφοροποιημένες υποχρεώσεις:

Ζώνη 1 – Επικίνδυνες περιοχές: Ο διαγνωστικός έλεγχος (τεστ αντιγόνων ή τεστ PCR) πρέπει να πραγματοποιείται εντός 48 ωρών από την άφιξη.

Ζώνη 2 – Περιοχές υψηλού κινδύνου: Ο διαγνωστικός έλεγχος (τεστ αντιγόνων ή τεστ PCR) πρέπει να πραγματοποιείται τις τελευταίες 48 ώρες πριν από την άφιξη. Ελλείψει αρνητικού τεστ η μεταφορά ματαιώνεται. Από την υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου εξαιρούνται επιβάτες διερχόμενοι (τράνζιτ) από το έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ζώνη 3 – επικίνδυνες περιοχές με κρούσματα μεταλλαγμένου ιού: Το διαγνωστικό τεστ (τεστ αντιγόνων ή τεστ PCR) πρέπει να πραγματοποιείται τις τελευταίες 48 ώρες πριν από την άφιξη. Το αυτό ισχύει και για επιβάτες διερχόμενους από το έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ελλείψει αρνητικού τεστ η μεταφορά ματαιώνεται.

Η ισχύουσα κατηγοριοποίηση όλων των χωρών και περιοχών είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Κατηγοριοποίηση και επισκόπηση των επικίνδυνων περιοχών (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Σημειώστε ότι η υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα παραμένει σε ισχύ για επιβάτες που φθάνουν στη Γερμανία από επικίνδυνες περιοχές. Επιπλέον, οι επιβάτες καλούνται να συμπληρώνουν ένα Digital Entry Application (DEA) ή αλλιώς μία Ψηφιακή Αίτηση Εισόδου, εναλλακτικά δε μία επικουρική αίτηση πριν από την αναχώρηση. Ο κανονισμός αυτός ισχύει με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Σημαντική πληροφορία για επιβάτες που ταξιδεύουν επαγγελματικά:
Για επιβάτες που φθάνουν από περιοχές υψηλού κινδύνου (ζώνη 2) και περιοχές με κρούσματα μεταλλαγμένου ιού (ζώνη 3) δεν ισχύει η εξαίρεση επιβατών για επαγγελματικούς λόγους. Από τις 14 Ιανουαρίου 2021 και αυτοί οι επιβάτες οφείλουν να κοινοποιούν και να επιδεικνύουν αποδεικτικό αρνητικού τεστ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις όσον αφορά την καραντίνα και τα διαγνωστικά τεστ σε συνδυασμό με την είσοδο στη Γερμανία, παρακαλούμε να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα lufthansa.com

Περισσότερες πληροφορίες για την είσοδο στη Γερμανία

8/1
Εφταήμερη καραντίνα σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από οπουδήποτε…
Αυξάνεται από τρεις σε εφτά ημέρες η υποχρεωτική καραντίνα σε όσους φτάνουν στη χώρα μας από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού. Αυτό προβλέπει σημερινή αεροπορική οδηγία (notam) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Επίσης η notam προβλέπει πως όσοι φτάνουν στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, ενώ επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους. Ειδικά σ΄αυτούς που φτάνουν από τη Βρετανία θα γίνεται rapid test σε όλους, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση της καραντίνας.
Επίσης η νέα notam προβλέπει την επέκταση όλων των άλλων περιορισμών που ίσχυαν μέχρι σήμερα και ανανεώνονται κάθε δεκαπενθήμερο.
Αναλυτικά η νέα αεροπορική οδηγία που ισχύει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου αναφέρει:
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα. Παράλληλα ανακοινώνονται και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.
Ειδικότερα, η νέα notam που έχει ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.
Όσον αφορά τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:
*Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.
* Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.
*Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
*Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
*Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
*Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
*Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

11/12

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν σχετικής απόφασης της Ιταλικής Κυβέρνησης με το Διάταγμα της 3ης Δεκεμβρίου 2020, ισχύουν τα κάτωθι για την είσοδο στην Ιταλία από την Ελλάδα:

 

α) από τις 10.12.2020 έως και τις 20.12.2020, όποιος έχει διαμείνει ή πραγματοποιήσει διέλευση από την Ελλάδα εντός των προηγούμενων 14 ημερών, από την ημερομηνία άφιξής του στην Ιταλία, οφείλει να έχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης ή εξέτασης αντιγόνων COVID-19, με τη μέθοδο του επιχρίσματος, η οποία πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών πριν την προβλεπόμενη είσοδο σε ιταλικό έδαφος.

 

β) Όποιος εισέρχεται στην Ιταλία μετά από διαμονή ή διέλευση από την Ελλάδα, το διάστημα από 21 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου, πρέπει να τηρεί περίοδο «καραντίνας» (αυξημένη επαγρύπνηση και προληπτικό αυτοπεριορισμό δεκατεσσάρων ημερών), ενώ δεν απαιτείται επίδειξη αρνητικού τεστ. Μόνο όσοι έμειναν ή πέρασαν από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου, για λόγους που άπτονται αυστηρά με (α) εργασία· (β) επιτακτική ανάγκη· (γ) λόγους υγείας· (δ) λόγους σπουδών· (ε) επιστροφή στο τόπο μόνιμης κατοικίας ή διαμονής, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ που έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την είσοδό τους στην Ιταλική επικράτεια (ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να τηρήσουν περίοδο προληπτικού αυτοπεριορισμού).

 

Υπό την προϋπόθεση πως δεν παρουσιάζονται συμπτώματα COVID-19, τα μέτρα πρόληψης που περιγράφονται παραπάνω (τεστ και/ή προληπτικός αυτοπεριορισμός) δεν ισχύουν για:

 

1) όποιον εισέρχεται στην Ιταλία για χρονικό διάστημα μικρότερο των 120 ωρών για αποδεδειγμένους λόγους εργασίας, υγείας ή επιτακτική ανάγκη, με την υποχρέωση, με τη λήξη του παραπάνω χρονικού διαστήματος, να αναχωρήσει άμεσα από την Ιταλική επικράτεια ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, να μπει σε περίοδο παρακολούθησης ή προληπτικού αυτοπεριορισμού δεκατεσσάρων ημερών.

 

2) όποιον διέρχεται, με ίδια μέσα, από την Ιταλική επικράτεια για χρονικό διάστημα έως 36 ωρών, με την υποχρέωση, με τη λήξη του παραπάνω χρονικού διαστήματος, να αποχωρήσει άμεσα από την Ιταλική επικράτεια ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, να μπει σε περίοδο παρακολούθησης ή προληπτικού αυτοπεριορισμού δεκατεσσάρων ημερών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://ambatene.esteri.it/ambasciata_atene/el/ambasciata/news/dall-ambasciata/2020/12/coronavirus-rientro-in-italia-dall.html

8/11

Από τις 8 Νοεμβρίου 2020 έχουν τεθεί σε ισχύ ανανεωμένοι κανονισμοί σχετικά με την καραντίνα και/ή την υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό τεστ για επιβάτες που εισέρχονται στη Γερμανία από περιοχές υψηλού κινδύνου του εξωτερικού. Η υποχρεωτική καραντίνα ισχύει για όσους εισέρχονται στη Γερμανία και που πριν από την άφιξή τους βρίσκονταν σε περιοχή ή χώρα ταξινομημένη από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ως περιοχή υψηλού κινδύνου.

Επισκόπηση των περιοχών κινδύνου (κατά το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Άφιξη από επικίνδυνη περιοχή

Σε επιβάτες που φθάνουν στη Γερμανία από επικίνδυνη περιοχή επιβάλλεται 10ήμερη καραντίνα. Επίσης, πριν από την είσοδό τους στη Γερμανία υποχρεούνται να συμπληρώνουν το έντυπο “Digital Registration on Entry”, δηλ. την «Ψηφιακή Εγγραφή κατά την Είσοδο» (www.einreiseanmeldung.de), και θα λαμβάνουν επιβεβαίωση σε αρχείο PDF το οποίο θα πρέπει να έχουν μαζί τους, είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, κατά την είσοδό τους στη χώρα για να το επιδεικνύουν όταν τους ζητείται. Το έντυπο της ψηφιακής εγγραφής διατίθεται σε πολλές γλώσσες.

Έντυπο «Digital Registration on Entry»

Εξαίρεση από την υποχρεωτική καραντίνα

Υπό προϋποθέσεις ορισμένες ομάδες εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα εφόσον διαθέτουν αρνητικό τεστ.
Ειδικότερα αυτό ισχύει για
• Επιβάτες που ταξιδεύουν επαγγελματικά και που παρέμειναν σε επικίνδυνη περιοχή λιγότερο από πέντε ημέρες
• Επιβάτες που ταξίδεψαν για να επισκεφθούν στενούς συγγενείς και συντρόφους

Συντόμευση της καραντίνας

Εάν ο επιβάτης δεν τυγχάνει της απαλλαγής, τότε έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού την πέμπτη ημέρα μετά την άφιξή του. Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ συνεπάγεται και την πρόωρη λήξη της καραντίνας.

Περισσότερα για την είσοδο στη Γερμανία

Προσοχή: Εδώ αποφασιστική σημασία έχει ο ισχύον κανονισμός του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου στο οποίο έχει την μόνιμη κατοικία του ή διαμένει ο επιβάτης. Για τον λόγο αυτόν κάθε επιβάτης, πριν από την είσοδό του στη χώρα, οφείλει να ελέγχει προσεκτικά αν ισχύουν εξαιρέσεις από την υποχρεωτική καραντίνα.

25/10

Στην παράταση αεροπορικών οδηγιών (Notams) έως την Παρασκευή 6 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19. 

Ειδικότερα:

Ανακοινώνεται παράταση έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2020, των αεροπορικών οδηγιών που αφορούν περιορισμούς επιβατικών πτήσεων, από και προς τα αεροδρόμια Κοζάνης «Φίλιππος» και Καστοριάς «Αριστοτέλης».
 Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ της Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία, έως τις 8/11/2020 τα μεσάνυχτα.
Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 8/11/20, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα, από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Επίσης, παρατείνεται έως την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, (συνολικά 11 χώρες), θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 8/11/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη ευρωπαίων πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία που παρατείνεται, στην λίστα των εξαιρέσεων προστέθηκε η Σιγκαπούρη και έκτος από την λίστα των εξαιρέσεων για πτήσεις που δεχόμαστε, τέθηκαν ο Καναδάς, η Γεωργία και η Τυνησία.
 Όσον αφορά την αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ παρατείνεται επίσης έως τις 8 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα, θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19, ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας. 
Παράταση έως τις 8 Νοεμβρίου 2020 ανακοινώνεται και για την αεροπορική οδηγία για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα, θα επανυποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19. 
Τέλος, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει και για την παράταση έως τις 8/11/2020 της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.
Για τις αεροπορικές οδηγίες, ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notam. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

9/10

Μετά τις τελευταίες ενημερώσεις, παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από την Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό το Ντουμπάϊ, χρειάζονται αρνητικό τεστ PCR για διέλευση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Το τεστ πρέπει να γίνει 96 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

9/10

Σχετικά με τις μάσκες προσώπου σε πτήσεις από και προς την Ιταλία

Σύμφωνα με απαίτηση των ιταλικών αρχών, στις πτήσεις από και προς την Ιταλία επιτρέπονται μόνο οι χειρουργικές μάσκες ή μάσκες τύπου FFP2/FFP3 (χωρίς βαλβίδα). Αντίθετα δεν επιτρέπονται οι υφασμάτινες μάσκες.

21/9
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο Ρώσων πολιτών στη χώρα μας…
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανανέωσε την αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά σε περιορισμούς στην είσοδο Ρώσων πολιτών στη χώρα μας. Η νέα οδηγία ισχύει έως και την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.
Συνοπτικά η οδηγία προβλέπει πως οι Ρώσοι πολίτες που φτάνουν στη χώρα μας με αεροπορική σύνδεση από τη Ρωσία θα πρέπει να μην ξεπερνούν τους 500 την εβδομάδα και να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ 72 ωρών για Covid 19.
Επίσης οι πτήσεις από τη Ρωσία θα πρέπει να φτάνουν μόνο στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.
Από την notam εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

2/9

Η Κίνα επιτρέπει πτήσεις από οκτώ χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα!

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που τα αεροπορικά ταξίδια στο εσωτερικό της πλησιάζουν σε όγκο στα προ του κορωνοϊού επίπεδα. Η κίνηση των τελευταίων εβδομάδων φτιάνει στο 86% σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο και δίνει κουράγιο σε όλη την αεροπορική βιομηχανία του πλανήτη που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Ωστόσο αυτό αφορά στα εσωτερικά δρομολόγια.
Σταδιακά η Κίνα ανοίγετε αεροπορικώς και σε άλλες χώρες. Η ρυθμιστική αρχή της πολιτικής αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την επανάληψη των απ’ ευθείας πτήσεων στο Πεκίνο από οκτώ χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Δανία, η Σουηδία και ο Καναδάς.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον από τις αεροπορικές να δρομολογήσουν πτήσεις ωστόσο η άδεια έχει δοθεί.
Ωστόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει και πάλι περιορισμούς, αν περισσότεροι από τρεις επιβάτες διαγνωσθούν θετικοί στον κορονοϊό μετά την άφιξή τους, και ότι τα μέτρα προφύλαξης στις πτήσεις αυτές θα ελέγχονται αυστηρά.

11/8

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας στις 4 Αυγούστου σχετικά με τους περιορισμούς εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που εκδόθηκε από τις Κυπριακές Αρχές, όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από Ελληνικά αεροδρόμια θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, ενώ οι επιβάτες που έχουν ανταπόκριση μέσω Ελληνικών αεροδρομίων προς την Κύπρο και προέρχονται από χώρες της κατηγορίας A της λίστας των χωρών που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν χρειάζεται να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους, καθώς επίσης οι μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν την μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια της Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες. 

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Κύπρο είναι απαραίτητο να έχουν υποβάλλει την αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.